Συνέντευξη στο infokids.gr

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη μίνι συνέντευξη που ακολουθεί στο INFOKIDS είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την εκπαιδευτικό – συγγραφέα (εισηγήτρια σε θέματα σχολικού εκφοβισμού) Δωρίτα Μαρκαντώνη για την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού υπό τον τίτλο “Εμείς και τα παιδιά(μας). Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις και πώς κατακτάται η ψυχική ανθεκτικότητα;”

Κυρία Μαρκαντώνη θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το τι περιλαμβάνει η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού υπό τον τίτλο «Εμείς και τα παιδιά(μας). Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις και πώς κατακτάται η ψυχική ανθεκτικότητα;»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που μετά από πρόσκληση από τον ΜΚΟ Εικόνα Ζωής – που έχει αναλάβει και την όλη διοργάνωση, συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά, για τη διεξαγωγή αυτής της ημερίδας.

Η ημερίδα αφορά στη σύγχρονη οικογένεια και απευθύνεται σε όλους, από τη στιγμή που η οικογένεια αποτελεί τον βασικότερο πυρήνα της κοινωνίας μας. Μπορούν να την παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και παιδιά άνω των 12 ετών, με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας για δήλωση συμμετοχής, στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSev-3pDfkpUa5EGIXlA2bycWgLmCt-gfaH01owBwmqqK7DbHA/viewform?fbclid=IwAR1EQBkwJCtIyBhxjpucq4L08Wukt866kMc_gjZAuyu5p7Soniq8ywR5Y7U&pli=1

Μέσα από τη διάλεξή μου θα απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν στις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν γονείς και παιδιά, στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά (μας) και στην κατάκτηση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Παράλληλα, θα αναλυθούν εκτενώς τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά, έννοιες σχετικές με το κάθε φαινόμενο, ενδείξεις για τον εντοπισμό τους και τρόποι αντιμετώπισης. Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης, θα αποσαφηνιστούν έννοιες που αφορούν στην ψυχική ανθεκτικότητα, την ψυχική ενδυνάμωση, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, αλλά και πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς.

Θα ήθελα εάν σας είναι εύκολο κυρία Μαρκαντώνη να μας πείτε πως βλέπετε εσείς, ως εκπαιδευτικός – συγγραφέας αλλά και ως βραβευθείσα για το έργο και την προσφορά σας σχετικά με τον Σχολικό Εκφοβισμό στα Education Leaders Awards 2020, το φαινόμενο σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία εν έτη 2023. Υπάρχει βελτίωση σε τέτοιου είδους φαινόμενα;

Η πραγματικότητα είναι ότι ο εκφοβισμός ανέκαθεν υπήρχε. Συνεχίζει να υπάρχει στα σχολεία μας και στην κοινωνία γενικότερα, αφού πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν εντοπίζεται, ούτε συμβαίνει μόνο στο σχολικό πλαίσιο. Είναι και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που αναφερόμαστε πάντοτε σε αντιμετώπιση του φαινομένου κι όχι σε εξάλειψή του.

Έχει παρατηρηθεί αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού, ιδιαίτερα κατά και μετά την περίοδο της πανδημίας, όπου αυξήθηκαν και οι ώρες που περνούσαν τα παιδιά και οι έφηβοι μπροστά από τις οθόνες. Υπάρχει επίσης αύξηση του κοινωνικού εκφοβισμού, δηλαδή του κατ’ επανάληψιν κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών από τις ομάδες συνομηλίκων και όχι μόνο.

To Bullying είναι ένα πολυεπίπεδο, πολυσχιδές και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ως φαινόμενο που προκύπτει από την κοινωνία, αυτό συνεπάγεται ότι όλοι χρειάζεται να εμπλακούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους, ο καθένας από τον ρόλο και τη θέση που του αναλογεί – οικογένεια, σχολείο, κοινωνία και πολιτεία.
Είναι απαιραίτητο όλοι να επιμορφωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε ως κοινωνία, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή. Χρειάζεται παράλληλα η πολιτεία να θεσπίσει νόμους και να εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία θα λειτουργούν προστατευτικά για τα θύματα και αποτρεπτικά για τους θύτες.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι στο τέλος της ημερίδας θα υπάρχει ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκομένους, επίλυση αποριών, ενώ παράλληλα θα δοθεί και πιστοποιητικό παρακολούθησης.