Είχα ακούσει κάποτε σε ένα σεμινάριο που παρακολουθούσα, τη φράση «Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από έναν γονέα από αυτό της αυτοπεποίθησης». Θυμάμαι τότε με είχε ξενίσει λίγο η φράση αυτή. Η καθημερινή μου όμως επαφή με τα παιδιά, αλλά και η ίδια η δική μου ζωή, το έκαναν πια πεποίθησή μου. Η αυτοπεποίθηση, είναι το σημαντικότερο εφόδιο που συνοδεύει το παιδί για όλη του τη ζωή!

For privacy reasons SoundCloud needs your permission to be loaded.

Σε προηγούμενο άρθρο, είχα υποσχεθεί να αναφερθώ σε τρόπους με τους οποίους «κτίζω» την αυτοπεποίθηση του παιδιού μου. Είμαι όμως σίγουρη, ότι ως ενήλικες, θα εντοπίσετε τον παιδικό σας εαυτό σε αυτές τις γραμμές. Είτε έχετε είτε όχι, αυτοπεποίθηση, θα εντοπίσετε τα μικρά γιατί που κρύβονται στην παιδική ηλικία.

Αυτοπεποίθηση ουσιαστικά, είναι η πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές του. Συμπεριλαμβάνει τον αυτοσεβασμό και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, δίλημμα ή εμπόδιο παρουσιαστεί στη ζωή μας.

Τόσο το παιδί, όσο κι ο ενήλικας με αυτοπεποίθηση, ξεχωρίζουν. Είναι συνήθως άτομα χαμογελαστά, ήρεμα, αλλά ταυτόχρονα δυναμικά και χαρούμενα. Διεκδικούν αυτά που θέλουν, αλλά δεν απογοητεύονται αν δεν τα καταφέρουν. Βάζουν τα όριά τους και γνωρίζουν πολύ καλά τα προτερήματα, αλλά και τα ελαττώματά τους και τα αποδέχονται.

Το παιδί με αυτοπεποίθηση, μαθαίνει να εμπιστεύεται και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση όμως, δηλώνει συναισθηματική αδυναμία. Δημιουργεί κατάθλιψη, άγχος, φόβο και μεγάλη ψυχική ένταση. Αυτά τα παιδιά, μπορούν να αποτελέσουν εύκολο στόχο για εκφοβισμό.

Υπέροχο το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση και ακόμη πιο όμορφο είναι το γεγονός ότι στο χέρι σου είναι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με τρόπους που να την αναπτύξουν. Η αυτοπεποίθηση είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται από το σπίτι και σε μικρή ηλικία.

Σε ένα πρώτο στάδιο, χρειάζεται να του θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Ενίσχυε το και πες του ότι γνωρίζεις ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά μην του βάζεις τον πήχη σε σημείο που δεν μπορεί να φτάσει, γιατί απογοητεύεται και κατηγορεί τον εαυτό του. Επίσης, μην το συγκρίνεις με άλλους και να το μειώνεις. Κάνε το να νιώσει τη μοναδικότητά του.

Άφησε το παιδί να προσπαθήσει, να δοκιμάσει, ανεξαρτήτως του

αποτελέσματος. Από το πιο μικρό που μπορεί να είναι η κατασκευή ενός παζλ, μέχρι το πιο δύσκολο που θα μπορούσε να πετύχει, πες του μπράβο. Εστίασε στην προσπάθεια. Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, πες του και πάλι μπράβο που δοκίμασε. Ούτως ή άλλως, μέσα από τις αποτυχίες έρχονται οι επιτυχίες.

Μην του μεταφέρεις δικές σου φοβίες και φόβους. Μην το μάθεις να ζει με τον φόβο. Προστάτεψε το φυσικά στη μικρή ηλικία κι ενημέρωσε το για τους κινδύνους σε μεγαλύτερη, αλλά μην το πανικοβάλεις. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σου. Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και χαρούμενα όταν ζουν σε ήρεμο και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Επίσης, αν κάτι από αυτά που κάνει δεν σε βρίσκει σύμφωνο, ή αν έκανε κάτι λάθος, μην το γεμίσεις με ενοχές. Οι ενοχές μειώνουν την αυτοαξία και την αυτοεικόνα του και κατά συνέπεια και την αυτοπεποίθησή του. Αποδέξου τις αποτυχίες και τα λάθη του. Είναι μαθήματα ζωής της πορείας προς την ενηλικίωση. Στάσου δίπλα του παρέχοντάς του ενθάρρυνση, υποστήριξη κι έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Μην του παραθέτεις κάθε φορά όλες τις θυσίες που έχεις κάνει γι’ αυτό, γιατί νιώθει ανίκανο να τα ανταποδώσει και πάλι νιώθει ενοχές. Θα μάθει όμως να σέβεται και να εκτιμά αυτά που έχεις κάνει με το να του τα εμπνεύσεις, με το δικό σου παράδειγμα.

Γίνε εσύ αυτό που θες να δεις στο παιδί σου. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε τα πρότυπα για τα παιδιά μας. Επίλεξε λοιπόν να είσαι ένα θετικό πρότυπο για το παιδί σου. Σε όλους συμβαίνουν άσχημα γεγονότα. Το θέμα είναι η στάση μας απέναντι σε αυτά. Κράτησε μια θετική κι αισιόδοξη στάση, ακόμη και στα δύσκολα. Ενίσχυσε και τη δική σου αυτοπεποίθηση.

Να θυμάσαι πάντοτε ότι στα μάτια σου, αντανακλάται η εικόνα που έχεις γι’ αυτό. Γίνε λοιπόν ο καθρέφτης του. Ένας καθρέφτης που θα του λέει μπράβο, θα το αγκαλιάζει και θα το ενισχύει και που θα αποδέχεται αυτά που υπερτερεί αλλά και αυτά στα οποία δεν έχει και τόση κλίση. Κάνε το να νιώσει ότι είναι αρκετό. Πρόσφερέ του αυτό το δώρο!