Ο Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός, είναι μια πρόσφατη μορφή Bullying, του οποίου η ανάπτυξη έχει συνδεθεί με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Ορίζεται ως οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς, που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας – συγκεκριμένα του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων – και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.
Σήμερα, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές Βullying. Η διαθεσιμότητα του διαδικτύου, συνιστά ένα αναπόφευκτο πλαίσιο εμπειριών και κοινωνικοποίησης για τα παιδιά.Το χρησιμοποιούν για επαφές με φίλους, για αναζήτηση πληροφοριών, για μελέτη και όχι μόνον.Χρειάζεται οι γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση, επειδή τα παιδιά – σε περίπτωση που το βιώνουν -δύσκολα τους το αποκαλύπτουν,από φόβο μήπως τους διακόψουν το διαδίκτυο.
Ένα από τα «ισχυρά όπλα» του θύτη στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, είναι η ραγδαία αναπαραγωγή είτε της κακής πληροφόρησης που μετέδωσε για το άτομο (θύμα), είτε της παραποιημένης φωτογραφίας -πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα στα παιδιά. Κρίνεται απαραίτητο από τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς, μόλις το εντοπίσουν, να ενημερώσουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το Cyberbullying ξεφεύγει από τα οικογενειακά και τα σχολικά όρια και, τόσο οι γονείς, όσο και οι εκπαιδευτικοί, σε περίπτωση τέτοιου κρούσματος, θα πρέπει άμεσα να το γνωστοποιήσουν τους αρμόδιους, οι οποίοι και θα επέμβουν καταλυτικά.
Το Cyberbullying έχει μελετηθεί εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές, έχουν μάλιστα χωρίσει τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό σε διάφορες υποκατηγορίες.
- Δυσφήμιση (denigration) : αποστολή ή δημοσίευση σκληρών φημών σχετικά με ένα άτομο, με σκοπό να τραυματιστεί η φήμη του.
- Παρενόχληση (harassment) : η ενόχληση ενός θύματος με προσβλητικά μηνύματα.
- Αποκλεισμός (exclusion) : αποκλεισμός από μια ομάδα στο διαδίκτυο.
Στα παιδιά, ο αποκλεισμός θα μπορούσε να εκφραστεί είτε με την απόρριψη ενός παιδιού από ένα group, είτε με τη «μυστική συμφωνία» των υπολοίπων να μην κάνουν like στις φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου παιδιού.
- Πλαστοπροσωπία (impersonation): το να παριστάνεις ότι είσαι κάποιος άλλος, είτε θέτοντάς τον σε κίνδυνο, είτε δημιουργώντας προβλήματα στη φήμη του.
- Εξαπάτηση (trickery): το να εξαπατάς κάποιον στο διαδίκτυο και να του αποσπάς επιβαρυντικές γι’ αυτόν πληροφορίες, τις οποίες στη συνέχεια εσύ διαδίδεις.
- Ξεμπρόστιασμα (outing): ο διασυρμός, η γνωστοποίηση στο διαδίκτυο μυστικών ή άλλων προσωπικών πληροφοριών (μοιάζει με την εξαπάτηση, μόνο που οι πληροφορίες που γνωστοποιείς δεν είναι τόσο σοβαρές).
- Sexting: είναι ένας συνδυασμός των δύο όρων «sex» (σεξουαλικός) και «texting». Ο όρος αυτός εντοπίζεται σε καταστάσεις όπου αποστέλλονται φτιαχτές γυμνές ή ημίγυμνες και σεξουαλικά προκλητικές εικόνες ή σεξουαλικά προκλητικό κείμενο.
- Διαδικτυακές απειλές (cyberthreats): αποτελούν είτε απευθείας απειλές είτε «ενοχλητικό υλικό», δηλαδή σχόλια τα οποία υποδηλώνουν ότι ο συντάκτης τους είναι συναισθηματικά ταραγμένος κι ότι μπορεί να βλάψει κάποιον άλλον ή και τον εαυτό του.
- Ανάφλεξη (flaming): διαδικτυακοί διαπληκτισμοί, με τη χρήση βίαιης, χυδαίας και αγενούς γλώσσας.
Πιθανόν κάποιες από τις υποκατηγορίες αυτές, να μας φαίνονται, ή να τις θεωρούμε φυσιολογικές, λόγω της συνεχούς τριβής μας με το διαδίκτυο. Οποιαδήποτε μορφή όμως ηλεκτρονικού εκφοβισμού δεν είναι ούτε φυσιολογική, ούτε ακίνδυνη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ως τέτοια.