Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί πλέον μάστιγα στην κυπριακή κοινωνία. Καθημερινά ολοένα και αυξάνονται τα μηνύματα που δέχομαι, κυρίως από γονείς θυμάτων, σχετικά με την αντιμετώπισή του. Πριν από λίγο καιρό, μια αναγνώστρια της σελίδας μου ζήτησε να αρθρογραφήσω αναφέροντας κάποιες συμβουλές στα παιδιά θύματα του σχολικού εκφοβισμού.

 

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο εκφοβισμός, όπως και άλλα κοινωνικά φαινόμενα, έχουν διάφορες διακυμάνσεις όσον αφορά στον βαθμό εκδήλωσής τους. Σε καμία περίπτωση τοbullyingοποιασδήποτε μορφής ή έντασης δεν αποτελεί αποδεκτή συνιστώσα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις – και τις έχουμε δει πρόσφατα – ακραίας εκδήλωσης του εκφοβισμού, κι άλλες ηπιότερης μορφής.

Πίσω από τον κάθε θύτη, το θύμα και τους θεατές, υπάρχει ολόκληρη η οικογένεια και η κοινωνία με πεποιθήσεις, κουλτούρες και συμπεριφορές. Ακραίες λοιπόν εκδηλώσεις του φαινομένου, απαιτούν άλλα μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τα παιδιά θύματα θα ήταν καλό να ακολουθήσουν τα πιο κάτω βήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό που δέχονται.

Η αυτοπεποίθηση είναι ο βασικότερος πυλώνας πάνω στον οποίο χρειάζεται να επενδύσεις.Χτίζοντας την αυτοπεποίθησή σου, θα μπορείς να υπερασπιστείς και να προστατέψεις τον εαυτό σου όχι μόνο στο σχολείο, αλλά σε ολόκληρη σου τη ζωή. Αν είσαι άνετος, ήρεμος και στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου, τότε ο θύτης το διαισθάνεται και δεν θα έρθει να σε ενοχλήσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων μπορείς να κτίσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ένας από αυτούς είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Σε επόμενο άρθρο θα γίνει εκτενέστερη αναφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, κράτα απόσταση ασφαλείας. Να αποφεύγεις μέρη ή καταστάσεις τα οποία μπορεί να σε κάνουν εύκολο στόχο. Τέτοια μέρη είναι στις γωνίες της αυλής, στα αποδυτήρια ή στις τουαλέτες. Επίλεξε ακόμη να μην απομονώνεσαι, αλλά να έχεις τριγύρω άλλους φίλους.

Μπορείς επίσης να αγνοήσεις τους εκφοβιστές. Ένας από τους βασικότερους στόχους τους είναι να επιβληθούν σε σένα κερδίζοντας έτσι αξία. Μην τους κάνεις τη χάρη δίνοντάς τους σημασία. Αν επιλέξεις να απαντήσεις κάνε το ήρεμα, χωρίς φωνές και χωρίς να τους δείξεις ότι έχεις ταραχθεί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και το χιούμορ για απάντηση, αν πρόκειται για γεγονός για το οποίο μπορείς να αστειευτείς.

Σε καμία περίπτωση μην δείξεις ότι ενοχλήθηκες και μην ανταποδώσεις. Οι εκφοβιστές επιδιώκουν να δουν από την αντίδρασή σου αν κατάφεραν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα. Μην τους δώσεις αυτή την ικανοποίηση. Η όποια εκδίκηση ή ανταπόδοση μόνο χειρότερα θα κάνει τα πράγματα. Προστάτεψε τον εαυτό σου, αλλά μην επιλέξεις τη βία για να το λύσεις.

Όσα όμως κι αν εφαρμόσεις από τα πιο πάνω, τίποτα δεν συγκρίνεται με το να μιλήσεις! Μίλα για αυτό που σου συμβαίνει! Βρες ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και πες του όλα αυτά που συμβαίνουν, πώς σε κάνουν να νιώθεις και ζήτα βοήθεια! Δεν είναι κακό. Το να αντιμετωπίσεις τους νταήδες είναι μια δύσκολη διαδικασία και είναι καλό να έχεις άτομα δίπλα σου. Μην φοβάσαι ότι θα απογοητεύσεις τους γονείς ή τους δασκάλους σου. Κανένας δεν θα σε κρίνει. Αντίθετα, θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις αυτό, ενώ παράλληλα εσύ ο ίδιος θα βελτιώνεσαι ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σου. Μπορείς να νικήσεις τον εκφοβιστή. Να το θυμάσαι πάντοτε αυτό!