«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.»
Τόσο αληθινά και τόσο διαχρονικά τα λόγια του Καβάφη…
Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι άνθρωποι, παρά τις συνεχείς τους προσπάθειες, δεν κατορθώνουν να κάνουν τη ζωή τους όπως ακριβώς θα ήθελαν, είτε γιατί δεν πετυχαίνουν πάντοτε τους στόχους τους, είτε γιατί οι περιστάσεις είναι αντίξοες και τα πράγματα εξελίσσονται τελείως διαφορετικά από ό,τι τα είχαν σχεδιάσει.
Είναι άλλωστε κι αυτή η «ψεύτικη τελειότητα» που μας κατακλύζει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία παρουσιάζει την αψεγάδιαστη ζωή των άλλων, την τέλεια οικογένεια, την ονειρεμένη σχέση, την ιδανική δουλειά και τα ασταμάτητα ταξίδια, που κάνει τη δική μας ζωή να φαντάζει κάπως… λιγότερο ελκυστική κι εμάς ότι έχουμε πετύχει λιγότερα απ’ όσα θα θέλαμε.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάποια από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν – το ίδιο και με τους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας. Εκείνο όμως που με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτά. Είναι στο δικό μας χέρι το πώς θα διαχειριστούμε το γεγονός και τους ανθρώπους και το πώς θα διαχειριστούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όπως αναφέρει ο ποιητής, κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θες, τουλάχιστον προσπάθησε -όσο μπορείς- να μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου. Μην αναλώνεσαι ουσιαστικά με ανθρώπους και καταστάσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ατομικότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά σου. Η επιλογή είναι δική σου! Στη σύγχρονη εποχή, βλέπουμε πολλές φορές άτομα να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι και τόσο ηθικοί ή αξιοπρεπείς, είτε από συμφέρον, είτε απλά επειδή θέλουν να έχουν κι αυτοί «κάτι από τη δική τους ζωή».
Ωστόσο, η διαρκής συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, χωρίς η επιλογή τους να έχει γίνει με προσοχή, οδηγεί τον άνθρωπο στην αλλοτρίωση. Χάνει την προσωπική του ταυτότητα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητά του. Είναι λυπηρό ακόμη το ότι οι άνθρωποι παραδειγματιζόμενοι από άλλους που άκριτα έβαλαν μέσα στη ζωή τους, οδηγούνται σε ανούσιες κουβέντες, σε ανώφελες ασχολίες και σε αναξιοπρεπείς συμπεριφορές.
Κάθε άνθρωπος οφείλει να προασπίζει την αξιοπρέπειά του, αλλά και την προσωπική του ελευθερία ως προς τη διαμόρφωση των απόψεών του, με το να αποφεύγει τη διαρκή συναναστροφή με ανθρώπους που δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα οποία θα επιλέξει να παρακολουθήσει ή και να ακούσει – και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μορφή συναναστροφής είναι. Τα όποια ερεθίσματα προέρχονται από εκεί, χρειάζεται κανείς να τα φιλτράρει.
Γνωρίζω ότι δεν μπορούμε απόλυτα να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από την κακή επιρροή των συναναστροφών μας (διαπροσωπικών αλλά και ηλεκτρονικών), επειδή σε αρκετές περιπτώσεις είμαστε «αναγκασμένοι» να δούμε και να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα άτομα εξαιτίας του χώρου στον οποίο πιθανόν να κινούμαστε.Θα πρέπει ωστόσο να το προσπαθήσουμε στον βαθμό που μπορούμε.
Η διαφύλαξη της ατομικότητας και της αξιοπρέπειάς μας είναι μια δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί, είναι όμως ένα από τα υψηλότερα ιδανικά που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Τίμα λοιπόν τη ζωή σου! Μην την εξευτελίζεις!