Το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο γονεϊκό πρότυπο και στις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στη συμπεριφορά, αλλά και στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Αδιαμφισβήτητα, οι γονείς αποτελούν το πρώτο και σημαντικότερο πρότυπο. Τα παιδιά εξιδανικεύουν και αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονέων, επειδή θεωρούν ότι αυτές είναι οι σωστές. Χρειάζεται λοιπόν, να αποτελείς ένα υγιές και θετικό πρότυπο για το παιδί σου, όσο δύσκολο κι αν είναι στις μέρες μας. Γίνε πρώτα εσύ, ο άνθρωπος που θέλεις το παιδί σου να γίνει. 

Κάνε σωστές επιλογές. Οι επιλογές σου, η αξιολόγηση των θετικών ή αρνητικών στοιχείων για την ανάληψη μιας απόφασης και ο τρόπος χειρισμού μιας δύσκολης κατάστασης, διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο από τα λεγόμενά σου. Το παιδί, όταν κληθεί να πάρει μια απόφαση, θα αναλογιστεί όχι «τι είπε η μαμά/ ο μπαμπάς», αλλά «τι έκανε».  

Παραδέξου τα λάθη σου. Πολλά παιδιά, πιστεύοντας ότι οι γονείς τους είναι αλάνθαστοι, είτε υιοθετούν αυτούσια εσφαλμένες συμπεριφορές, είτε δείχνουν στοιχεία τελειοθηρικής συμπεριφοράς, προσπαθώντας να μοιάσουν στους «τέλειους» γονείς τους. Χρειάζεται να παραδεχτεί κανείς τα λάθη του και να βοηθήσει έτσι το παιδί να κατανοήσει ότι κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά μπορεί να διορθώσει το λάθος του, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη.

Διαχειρίσου σωστά τα άσχημα συναισθήματά σου. Η βία, η υποτίμηση, οι φωνές, οι προσβολές και οι απειλές, είναι ό,τι πιο καταστροφικό για ένα παιδί. Οι γονείς, χρειάζεται να παραμένουν ψύχραιμοι και να λύνουν με ηρεμία και συνεννόηση όσα τους ενοχλούν ή τους θυμώνουν, τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Επιλέξτε τις υγιείς διαφωνίες, στις οποίες γίνεται διάλογος και αντιπαραβολή επιχειρημάτων κι όχι τις υστερίες και τις απειλές. 

Διδάξτε τους τον σεβασμό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το παιδί μας να σεβαστεί τους άλλους, αν εμείς με τη στάση και τη συμπεριφορά μας δεν δείχνουμε σεβασμό, εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη. Ο σεβασμός είναι αξία που έχει πληγεί σημαντικά στις μέρες μας. Χρειάζεται λοιπόν, πέραν της δικής μας στάσης, να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε στα παιδιά μας και στη συνέχεια – μέσω της δικής τους κρίσης – να εντοπίσουν και να απορρίψουν συμπεριφορές άλλων ατόμων του κοινωνικού περιβάλλοντος, οι οποίες δεν εμπεριέχουν σεβασμό. 

Αγάπησε και φρόντισε τον εαυτό σου. Αυτό αφορά σε όλες τις πτυχές της ζωής. Παρά την ομολογουμένως κουραστική καθημερινότητα, αποφάσισε να κάνεις υγιεινές διατροφικές επιλογές, να αθλείσαι, να μελετάς και να προσπαθείς να εξελίσσεσαι συνεχώς. Αγάπησε τον εαυτό σου για αυτό που είναι και αποδέξου τον με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Μην «καμουφλάρεις» και κυρίως μην «κρύβεις» τις όποιες ανασφάλειες και αδυναμίες σου πίσω από τον εγωισμό ή την απειλή «ξέρεις ποιος είμαι εγώ»;  Έχε το γνώθι σαυτόν και δεν θα χρειάζεται έτσι να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Παράλληλα, θα βοηθήσεις και το παιδί σου να αγαπήσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του, χωρίς την ανάγκη επίδειξης κι επιβολής στους άλλους. 

Είμαστε οι πράξεις μας κι όχι οι εξαγγελίες μας! Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσουμε να είμαστε εμείς τα υγιή και σωστά πρότυπα για τα παιδιά μας. 

 

Δωρίτα Μαρκαντώνη 

Εκπαιδευτικός 

MSc in Management and Leadership in Education