Η Δωρίτα Μαρκαντώνη είναι Κύπρια συγγραφέας. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις iWrite και αφορά τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Ο εκφοβισµός είναι ένα κοινωνικό φαινόµενο το οποίο έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή µας. Έχει χρησιµοποιηθεί κατά κόρον από ειδήµονες και µη, ενώ έχει τύχει υπερπροβολής από τα ΜΜΕ. Η συνεχής ενασχόληση µε το θέµα αυτό, το έχει γιγαντώσει στα µάτια της κοινωνίας και το έχει τοποθετήσει σε ένα εσφαλµένο πλαίσιο στο οποίο επικρατούν ασάφειες, παρερµηνείες και µύθοι.

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται εκτενώς οι έννοιες που αφορούν τον Σχολικό Εκφοβισµό, και επεξηγούνται λεπτοµερώς τα διάφορα υποθέµατα που τον πλαισιώνουν. Καταρρίπτονται µύθοι γύρω από το φαινόµενο και, εν συνεχεία, αποκαθίστανται από την πραγµατικότητα. Σηµειώνονται επίσης οι ενδείξεις που χρειάζεται να θορυβήσουν γονείς, εκπαιδευτικούς καθώς και την ευρύτερη κοινωνία.

Ο εκφοβισµός είναι µια µάστιγα που µας αφορά όλους! Οι άξονες στους οποίους χρειάζεται να κινηθούµε είναι αυτός της πρόληψης και αυτός της αντιµετώπισης. Ως οικογένεια, ως κοινωνία, και ως κράτος, δεν πρέπει να ανεχόµαστε κανένα παιδί να εκφοβίζεται.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από όλα τα βιβλιοπωλεία Πάργα (Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο) είτε online εδώ. Επίσης, διατίθεται στο βιβλιοπωλειο Βιβλιοχώρα, στη Λεμεσό.

Ποια είναι όμως η Δωρίτα Μαρκαντώνη;

Γεννήθηκε στη Λεμεσό και αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Α’, με Άριστα. Στη συνέχεια, φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε επίσης με Άριστα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

Στο μεταπτυχιακό της, ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με το κομμάτι του Σχολικού Εκφοβισμού. Ακολούθως, παρακολούθησε σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ασχολήθηκε εκτενώς με το κοινωνικό αυτό φαινόμενο. Συμμετείχε σε έρευνες κι έδωσε αρκετές διαλέξεις επί του θέματος σε παγκύπρια, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο για τον Σχολικό Εκφοβισμό, το οποίο απευθύνεται σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς και βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης. Έχει ακόμη προχωρήσει και στη μελέτη του φαινομένου του Εργασιακού Εκφοβισμού (Mobbing), για το οποίο επίσης έδωσε διαλέξεις.

Έχει παράλληλα έντονη φιλανθρωπική δράση σε πολλούς κοινωφελείς συνδέσμους και οργανισμούς, όντας εθελόντρια. Σήμερα, διατελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

H Δωρίτα Μαρκαντώνη μεταφέρει σε όλους μας ιδιαίτερα στοχευμένα κοινωνικά μηνύματα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα επεισόδια είτε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της Δωρίτας Μαρκαντώνη είτε στο YouTube κανάλι της.

Διαβάστε το άρθρο στο alltogethercy.com