Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, η οποία καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO μας υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία. Η Δωρίτα Μαρκαντώνη, η οποία εκτός από εκπαιδευτικός είναι και συγγραφέας, αφήνει το δικό της μήνυμα για τη συγκεκριμένη ημέρα.

«Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Ο σκοπός του εκπαιδευτικού δεν είναι να δημιουργήσει μαθητές με βάση τη δική του εικόνα, αλλά να καλλιεργήσει μαθητές που θα μπορέσουν να αναπτύξουν τη δική τους εικόνα».

Ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει στην κοινωνία ο δάσκαλος ή ο καθηγητής είναι πολύ σημαντικός για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, η UNESCO και ο Διεθνής Οργανισμός Εκπαίδευσης διεξάγουν μια εκστρατεία κάθε χρόνο, ώστε να προσφέρουν στον κόσμο μια καλύτερη γνώση για τους εκπαιδευτικούς και για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των μαθητών και της κοινωνίας. Συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα όπως τα μέσα ενημέρωσης ώστε να πραγματοποιήσουν αυτόν τον σκοπό. Η εκστρατεία αυτή επικεντρώνεται σε διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2022 στοχεύει στο να επικεντρωθεί «στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Η UNESCO δηλώνει ότι: «Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στον εορτασμό αυτού του επαγγέλματος, μέσω της ευαισθητοποίησης σε ζητήματα διδασκαλίας και μέσω της διαβεβαίωσης ότι ο σεβασμός προς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μέρος της φυσικής τάξης πραγμάτων. Τα σχολεία και οι μαθητές για παράδειγμα, προετοιμάζουν μια εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών για αυτή τη μέρα»

Περισσότερες από 100 χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και κάθε χώρα έχει τις δικές της εκδηλώσεις όπως στην περίπτωση της Ινδίας, η οποία γιορτάζει την Ημέρα των Εκπαιδευτικών στις 5 Σεπτεμβρίου.

coffeevibesmagazine.com