«Κάποιοι άνθρωποι έρχονται ως ευλογίες στη ζωή μας και κάποιοι ως μαθήματα». Είναι σίγουρα μια φράση που δύσκολα την ξεχνάς όταν την πρωτακούσεις. Σε προβληματίζει και σε ενοχλεί λίγο, αφού εύκολα φέρνεις στο μυαλό κι εκείνα τα άτομα που μπορεί να σε έβλαψαν. Επομένως, για ποιες ευλογίες και μαθήματα μιλάμε;

For privacy reasons SoundCloud needs your permission to be loaded.
I Accept

Αν και δυσκόλως αποδεκτή δήλωση, ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη ισχύει. Στην πορεία της ζωής μας, από την παιδική ηλικία μέχρι και τη στιγμή που θα φύγουμε, κάνουμε στάσεις. Σε κάθε σταθμό έχουμε άτομα που ανεβαίνουν στο δικό μας βαγόνι κι άλλα που κατεβαίνουν…. Κάποια που μένουν για περισσότερους σταθμούς, κάποια που φεύγουν από δική μας επιλογή και κάποια από δική τους.

Ωστόσο, για αυτά τα ανεβοκατεβάσματα στο βαγόνι, έχουμε κι εμείς το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Άλλοτε διώξαμε άτομα που δεν έπρεπε να διώξουμε κι άλλοτε κρατήσαμε άτομα που έπρεπε να είχαμε διώξει. Το δεδομένο όμως είναι ένα. Ότι από όλους πήραμε. Από όλους… ακόμη κι από εκείνους που μας έκαναν να δακρύσουμε, να θυμώσουμε ή να απογοητευτούμε.

Είναι αυτά τα άτομα που με την άσχημη συμπεριφορά τους ή με το «κακό» που μας έκαναν, μας δίδαξαν πολύτιμα μαθήματα. Είναι αυτά τα άτομα που μας έφεραν ίσως στα όριά μας κι αναγκαστήκαμε να ξετρυπώσουμε από το συρτάρι μας εκείνη την υπέροχη αξία που ονομάζεται αξιοπρέπεια, να την πάρουμε και πάλι αγκαλιά και να τους δείξουμε την πόρτα. Είναι τα ίδια άτομα που μετά από το κλάμα ή τον πόνο που μας προκάλεσαν, μας οδήγησαν στο καλά κρυμμένο «φτάνει πια» που έχει ο καθένας μέσα του. Αυτά τα άτομα που με το θράσος τους προκάλεσαν αμέτρητες φορές την ευγένεια και την υπομονή μας. Τα ίδια άτομα, μας έμαθαν όλα αυτά που δεν θέλουμε να είμαστε. Με τη δική τους συμπεριφορά καταλήξαμε στο ότι δεν θέλουμε να τους μοιάσουμε.

Αν λοιπόν το άσχημο πακέτο με το οποίο ήρθε κάποιος το ξετυλίξεις, σίγουρα μέσα υπάρχει ένα μάθημα για να πάρεις. Η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός, η δύναμη του να σηκωθείς από το πάτωμα και να διεκδικήσεις τις κορυφές που σου αξίζουν, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, είναι μόνο μερικά από  τα δώρα – μαθήματα. Ξετύλιξε λοιπόν όλο το πακέτο, πάρε το μάθημα και με το κεφάλι ψηλά αποχαιρέτα το άτομο που στο έδωσε. Πες κι ένα ευχαριστώ, έτσι για την ανωτερότητα!

Από την άλλη μεριά, έχουμε τα άτομα που έρχονται ως ευλογίες στη ζωή μας. Γι’ αυτά τα άτομα δεν χρειάζεται να δοθούν εξηγήσεις… Είναι οι άνθρωποι που ήρθαν για να μας προσφέρουν την ανιδιοτελή αγάπη τους, τη φιλία, τον θαυμασμό, τη χαρά, τη βοήθεια στις δύσκολες στιγμές, την παρέα, την ενίσχυση κι ό,τι άλλο όμορφο έχει ένα άτομο να προσφέρει.

Εκείνο που χρειάζεται όμως, είναι να έχουμε τα μάτια ανοιχτά και να τους δούμε αυτούς τους ανθρώπους. Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να προστατευτούμε από τους πρώτους, χάνουμε τους δεύτερους που περνούν από δίπλα μας και είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν τα πάντα. Ας διαλέξουμε λοιπόν προσεκτικά τους ανθρώπους που θα είναι στο βαγόνι μας. Κι αν ανέβηκαν πάνω και κάποιοι που τελικά δεν «έπρεπε», ας ψάξουμε για το μάθημα που έχουν να μας δώσουν, ας το πάρουμε κι ας τους «αποδεσμεύσουμε» από την παρουσία μας στον επόμενο σταθμό!